Tuesday, January 13, 2009


NASI TOMATO
Bahan-Bahan:
5 cawan Beras Basmathi 5 cawan Air 2 biji bawang besar (hiris) 2 inci halia (hiris) 2 sudu besar minyak sapi 1 sudu minyak masak 1 tin kecil tomato puri (ikut kemerahan tomato puri yang digunakan)
2 inci kayu manis 2 biji bunga lawang 8 biji buah pelaga 6 biji bunga cengkih 2 batang serai 2 helai daun pandan 4 sudu kecil garam atau secukup rasa 3 ketul kepak ayam (boleh juga dimasukkan bahagian tulang yang lain
)
Cara:
Tumiskan bawang, halia, kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bunga cengkih. Kemudian masukkan air, tomato puri, serai,ayam dan garam. Bila air mendidih masukkan beras.
Cadangan Hidangan:
Hidangan untuk 6 hingga 9 orang. Disajikan bersama ayam masak merah, dalca dan acar timun/nenas.
Tambahan:
Beras boleh juga digoreng sebelum dimasukkan air.

TOMYAM


TOMYAM
Bahan-Bahan:


1. Daging (sukahati,direbus dahulu) 2. sotong ( sukahati ) 3. ketam ( 2 ekor ke ) 4. Kerang ( sukahati ) 5. udang ( sukahati,direbus asing ) 6. Kupang ( sukahati ) 7. 150ml susu cair(adjust sendr) 8. 1.7 L air(bleh campur ngan air rebusan daging tadi) 9. secubit gula 10. secukup garam 11. 1 sidu teh serbuk perasa
1. 3 peket perencah tomyam ADABI 2. 3 batang serai ( titik ) 3. 20 batang cili padi 4. 1 peket cendawan 5. 1 batang lobak 6. 5 keping duan limau purut(koyakkan) 7. 4 biji limau nipis 8. 3 tangkai daun ketumbar (racik) 9. 1 biji bawang holland (potong bulat) 10. 6 biji bwang putih (ketuk
)
Cara:
1. Panaskan air bersama bawang putih hingga hampir mendidih. 2. masukkan perencah tomyam,serai,daun limau,bawang holland.. 3.hampir mendidih,masukkan lobak,daging,ketam,kerang,kupanggula,garam,serbuk perasa,cili,tunggu hingga mendidih..kalau x masam masukkan air perahan limau nipis... 4. masukkan susu cair,cendawan dan daun ketumbar...kacau perlahan2 dan jgn tanggalkan kerana susu tadi akan menjadi ketul2 kalau x dikacau....adunan tadi dengan rase masam,lemak,pedas,masin.... 5. siap dihidangkan....

Tambahan:
jgn campur udang semase masak kerana air udang akan mengganggu rasa tomyam...kalau nak makan,baru ambil udang yang dah direbus asing..susu cair perlu untuk menambahkan lemak dan kelazatan tomyam

KURMA AYAM
Bahan-Bahan:
1
ekor ayam4 sudu besar ketumbar1 sudu besar jintan manis½ sudu besar jintan putih1 sudu teh kaskas1 sudu teh lada putih2 cm kulit kayu manis8 kuntum bunga cengkih10 biji buah pelaga¼ isi biji pala
10 ulas bawang merah8 ulas bawang putih2 biji bawang besar3 cm haliaDaun saderiDaun pudinaGaram1 tin tairu1 tin kecil susuMinyak sapi untuk menumis

Cara:
Ayam disiangkan ikut suka. Ketumbar, jintan manis, jintan putih, kaskas, lada putih, semuanya digiling halus. Giling bawang-bawang & halia. Gaul semua bahan yang digiling tadi bersama ayam & ketepikan. Panaskan minyak sapi & tumiskan cengkih, kayu manis, buah pelaga & pala. Masukkan ayam, susu cair & sedikit air. Masak menggunakan api perlahan sampai ayam empuk. Bubuh garam, daun pudina, daun saderi & bawang besar yang dibelah 4.

ACAR BUAH


ACAR BUAH
Bahan-Bahan:
500 gm buah-buah jeruk limau, pala & sebagainya kismis, prun15 ulas bawang putih20 ulas bawang merah3 cm halia (dimayang)15-20 biji cili kering
30 sen cili padi, direndam dalam cuka 2 hari½ cawan cukaSedikit gulaGaramMinyak untuk menumis
Cara:
Cili dibuang biji & digiling. Panaskan periuk & tumis minyak. Masukkan cili, kacau sampai wangi. Masukkan cuka, gula, garam & kacau rata. Masukkan bawang putih, bawang merah & halia sambil dikacau. Akhir sekali masukkan semua buah-buahan & kacau sampai rata. Bila elok masaknya, angkat & sejukkan
.

NASI ULAM


NASI ULAM


Bahan-Bahan:
1kg nasi putih, disejukkan Bahan A: (Bahan dikisar halus) 10 ulas bawang merah 3 batang serai 3 biji cili merah dikisar halus 2 biji cili hijau 1 camca besar belacan 5 camca besar minyak 3 camca besar serbuk ikan masin (yg dipanggang & dikisar) 1 camca besar serbuk lada hitam 750ml santan pekat Garam dan air limau kasturi secukup rasa.
Bahan bahan B: (Bahan dihiris halus) 3 papan petai 1 ikat ulam raja 1 ikat daun selom dihiris halus 1 ikat pucuk pegaga 3 helai pucuk kaduk

Cara:
Panaskan minyak dan tumis bahan A hingga wangi . Masukkan serbuk ikan masin, lada hitam, santan garam dan air limau kasturi. Masak hingga mendidih dan masukkan nasi . Gaul hingga sebati dan kering . Ketepikan dari api dan sejukkan . Kemudian masukkan bahan B Dan gaul hingga rata.

Hidangkan.

sotong tumis


SOTONG TUMIS


Bahan-Bahan:
500gm sotong 20 biji cili kering (dikisar) 5 biji cili kering (di ptong sederhana kecil) 1 biji bawang besar 2 sudu makan sos tiram sedikit kicap soya pekat garam dan serbuk perasa
Cara:
tumiskan bawang besar,cili kering yang ditelah dikisar dan yang dipotong kecil,tunggu sehingga angkat bau,kemudian masukkan bahan utama sotong,kemudian masukkan sos tiram,masukkan sedikit kicap soya pekat,garam dan serbuk perasa,tumis sehingga kering sedikit selama 2 minit,sedia di hidangkan
Cadangan Hidangan:
hidangkan ia bersama-sama nasi panas
Tambahan:

guna kan sotong bersaiz sederhana besar

telur masakan n.sembilan

Telur Masakan Negeri Sembilan


Bahan-Bahan:
4 biji telur (ditebus selama 4 minit & dikupas kulitnya)3 camca minyak makan4 ulas bawang merah (dihiris)1 camca garam
Bahan Tumbuk: 1 ulas bawang putih 6 batang lada merah 4 ulas bawang merah2.5 cm kunyit hidup 1 camca garam
Cara:
Pijarkan minyak & gorengkan telur sebiji-sebiji,dengan berhati-hati memusingkannya sekeliling.Toskan minyaknya ke dalam periuk & angkat. Dalam minyak yang sama,goreng bawang merah & bahan yang telah ditumbuk bersama-sama.Masak selama 1 minit & kecilkan api. Masukkan telur ke dalam periuk itu & salutkan rata-rata dengan campuran tadi. Masak perlahan-lahan selama 3 minit. Masukkan cuka, biarkan mendidih & turunkan periuk dari atas api. Hidangkan panas-panas dengan nasi putih & sayur-sayuran.


Cadangan Hidangan:
Untuk 4 orang saja

Saturday, January 10, 2009

my life


Ini adalah teman ku bergaduh dirumah akak ku yang bernama nurul hidayah.Dia sekarang berkerja sebagai askar.Susah hendak dapat cuti.dulu kalau jumpa tentu nak gaduh tapi sekarang masing-masing dah matang dan selalu bercite pengalaman masing-masing.




Ini adalah waktu besday aku yang ke-17.ini adalah budak-budakform5 dedikasi tahun2008.Menyimpan pelbagai kenangan apabila kitaorang dibalik mercun depan kitaorang.Itu semua angkara member ayu















ini adalah orang paling ku sayang dalam hidup ku adalah hjh salbiah bin ibrahim.emak seorang yang kuat leter tapi pada hati nya ingin terbaik untuk anak-anaknya.Pada suatu ari nanti kalau umur ku panjang ingin ku menghantar emak ke haji buat kali ke2







Ini adalah teman baik ku dari kecil lagi kitaorang berkawan dari kecil lagi,semua perkara dilaku bersama.Nadia seorang yang stia berdengar masalah ku.aku berharap persahabatan aku dengan dia tidak akan putus








Bergaya ke tidak aku berpakaian jubah masa graduansi 2008.Jubah itu besar tengelam aku pakai baju itu.perasan gemuruh sangat ketika itu bila ambil sijil.ketika itu dak spm2008 smkj bergaya dengn pelbagai aksi,kenangan 2008.





Ini budak yng semeja dengan ku masa majlis graduansi2008.masa tu makan nya tak sedap langsung.semua makanan bukan pilijan kitaorang tapi cikgu.Lepas balik dari majlis tu perut lapar je sebab makan sikit je.aku harap satu hari nanti aku akan ke majlis macam tu tapi versi pengajian bukan spm.Setakat itu je cerita aku

Friday, January 9, 2009

agar-agar





Bahan-Bahan:
4 sudu besar tepung kastad
½ cawan susu cair
125 gm mentega
6 gelas air
1 bungkus agar-agar
5 biji telur
1 mangkuk kecil gula
Sedikit serbuk koko
Cara:
Masak agar-agar dengan 6 gelas air sehingga mendidih. Bila telah hancur masukkan gula. Sementara menunggu gula hancur, boleh bancuhkan bahan-bahan untuk campuran agar-agar. Pukul telur dengan mentega sehingga kembang. Setelah itu masukkan susu cair dan tepung kastad sedikit demi sedikit sambil dikacau hingga sebati. Setelah itu tuangkan adunan ke dalam agar-agar tadi kemudian kacaukan hingga rata. Sesudah sebati dan kelihatan agak pekat bolehlah diangkat dan bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu adunan dicampurkan dengan koko dan satu lagi tanpa warna. Masukkan ke dalam acuan berselang-seli kemudian sejukkan.

ayam cili kering


Bahan-Bahan:
Bahan A
4 keping isi ayam(dipotong dadu)
2 sudu tepung gandum
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng
Bahan B
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap
5-6 tangkai lada kering(dipotong dan direndam air panas)
2-3 sudu besar air tepung jagung
sedikit gula}
sedikit garam} mengikut citarasa

Cara:
cuci ayam sehingga bersih kemudian perap
kan dengan tepung dan lada sulah selama 1 jam.Kemudian digoreng setengah masak.
Ketepikan.
Gunakan sedikit lebihan minyak gorengan ayam. tumis lada kering yang telah direndam tadi. masukkan ayam, sos tiram,kicap,dan lada sulah serta sedikit garam & gula. akhir sekali masukkan air tepung jagung.
Tambahan:
garam jangan terlalu banyak kerana sos tiram biasa nya sudah masin.sekirany hendak berkuah sedikit boleh lah ditambahkan air.

agar-agar


500 gm agar-agar
1800 gm air
1200 gm madu lebah
15rah
Esen ros
0 gm gula halus
Pewarna me
Cara:
Rebus kesemua bahan kecuali gula halus.

Apabila agar-agar hancur, tapis dan biarkan beku.

Bila telah keras, potong bentuk dadu dan golekkan di dalam gula halus.

kerabu taugeh


Bahan-Bahan:
Bahan A
300 gm taugeh (dibuang ekor)
Kelapa parut (digiling/ditumbuk)
½ cawan pati santan
1 camca air asam jawa
½ biji bawang besar (dimayang)
Bahan B
6 ulas bawang merah
100 gm udang kering
2 biji cili merah
6 biji cili api
belacan sebesar ibu jari
garam secukup rasa
Cara:
Taugeh dibersihkan dan dicelur 1/2 masak
Bahan B ditumbuk. Campurkan dengan bahan A. Gaul hingga sebati dan sedia untuk dihidang. Selamat mencuba.

wajik

Bahan :dapur tie punya lho..
3 kg ketan putih
1,1/2 kg gula merah
500 gr gula pasir
2 lt santan pekat
1 sdm garam
5 helai daun pandan

Caranya :

Rendam beras ketan kurleb 4 jam, cuci bersih lalu tiriskan dan kukus hingga masak( kurleb 1 jam)angkat sisihkan,didihkan gula merah, gula putih, santan,daun pandan, hingga kental banget jangan lupa diaduk biar ga gosong setelah kentel masukan beras ketan yg sudah di kukus tadi , aduk terus hingga air gula tadi rada kering(menyerap ke ketan tadi,seperti digambar) angkat dan dinginkan.. setelah dingin baru bungkus.. siap deh...

masak asam pedas




















Bahan :
400 gr Ikan kerisik (tengiri/ikan merah/ikan kerisik)
6 bh bende/lady fingger cuci potong 2
3 sdm ketumbar(haluskan)
3 sdm lada hitam(tumbuk kasar)
1 sdm terasi(larutkan)
50 ml larutan air asam jawa
200 ml air
1 lembar daun kunyit
garam secukupnya

Bumbu halus
7 buah cabe merah

4 siung bawang merah
2 siung bawang putih
2 cm jahe
2,5 cm kunyit

Caranya :
Cuci ikan tengiri yg udah dipotong dengan mengunakan asam dan garam rendam kurleb 15 menit, lalu bersihkan lagi dan sisihkan,tumis bumbu halus setelah wangi masukan ketumbar,terasi yg dah dilarutkan , air asam jawa dan daun kunyit,tambah 200 ml air.. biarkan mendidih lalu masukan ikan tengiri dan lada hitam garam biarkan hingga ikan masak terakhir masukan bende(lady fingger) biarkan hingga bende aga layu dan angkat... siap deh.

masak lemak cili api ketam





Bahan-Bahan: 1 kg ketam
50 gm cili boh
30 gm halia
30 gm kunyit hidup
70 gm bawang merah
20 gm bawang putih 1 helai daun kunyit
3 batang serai
1 keping asan gelugur
1 biji kelapa
Sedikit serbuk perasa


Cara: Tumis bawang, bawang putih, serai dan cili boh. Masukkan ketam, santan, daun kunyit, kunyit hidup, asam keping dan biarkan mendidih. Kacau sehingga masak. Sebelum diangkat, rasa dan tambah serbuk perasa jika perlu