Tuesday, January 13, 2009

TOMYAM


TOMYAM
Bahan-Bahan:


1. Daging (sukahati,direbus dahulu) 2. sotong ( sukahati ) 3. ketam ( 2 ekor ke ) 4. Kerang ( sukahati ) 5. udang ( sukahati,direbus asing ) 6. Kupang ( sukahati ) 7. 150ml susu cair(adjust sendr) 8. 1.7 L air(bleh campur ngan air rebusan daging tadi) 9. secubit gula 10. secukup garam 11. 1 sidu teh serbuk perasa
1. 3 peket perencah tomyam ADABI 2. 3 batang serai ( titik ) 3. 20 batang cili padi 4. 1 peket cendawan 5. 1 batang lobak 6. 5 keping duan limau purut(koyakkan) 7. 4 biji limau nipis 8. 3 tangkai daun ketumbar (racik) 9. 1 biji bawang holland (potong bulat) 10. 6 biji bwang putih (ketuk
)
Cara:
1. Panaskan air bersama bawang putih hingga hampir mendidih. 2. masukkan perencah tomyam,serai,daun limau,bawang holland.. 3.hampir mendidih,masukkan lobak,daging,ketam,kerang,kupanggula,garam,serbuk perasa,cili,tunggu hingga mendidih..kalau x masam masukkan air perahan limau nipis... 4. masukkan susu cair,cendawan dan daun ketumbar...kacau perlahan2 dan jgn tanggalkan kerana susu tadi akan menjadi ketul2 kalau x dikacau....adunan tadi dengan rase masam,lemak,pedas,masin.... 5. siap dihidangkan....

Tambahan:
jgn campur udang semase masak kerana air udang akan mengganggu rasa tomyam...kalau nak makan,baru ambil udang yang dah direbus asing..susu cair perlu untuk menambahkan lemak dan kelazatan tomyam

No comments:

Post a Comment